Var inte rädd

‹ tillbaka

Det var den pandemin

2021-06-14

Norsk smittskyddstopp: ”Det var den pandemin”, Svenska Dagbladet 2021-06-06

”Det var den pandemin.” Norges ledande smittskyddsläkare Preben Aavitsland antyder i ett inlägg på Twitter att pandemin är över i Norge. ”Vi kan börja förbereda oss för en vardag där corona har väldigt lite plats i våra liv”, skriver han i ett mejl till VG

Överläkaren på Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten (FHI) Preben Aavitsland bifogade myndighetens översikt som beskriver sjukhusinläggningar med covid-19 till sitt inlägg på Twitter där han skriver ”Det var den pandemin.” 

Han säger till Verdens Gangs TV på söndagen att formuleringen var skarp:

– Det var ett lite tydligt uttalande att det nu går mycket bra. Vi är i slutsprinten med pandemin i Norge, säger Aavitsland.

FHI-chefen anser inte att det betyder att människor kan sänka garden helt, men han att folk kan umgås under friare former utomhus.

– Att sitta i parken är inte så dumt nuförtiden, säger han och tillägger att det är mycket värre att gå på en nattklubb eller vara nära varandra i en trång sovsal.

Och helt fritt från restriktioner tycker han inte att vårt västra grannland kan vara:

– Rådet är fortfarande att följa de regler som gäller i kommunen där du bor. Om alla gör det nu och i framtiden kommer vi att bli av med pandemin så småningom, säger Aavitsland.

Han lutar sig mot statistiken i sin argumentering:

– Det är väldigt få som läggs in på sjukhus och mindre än ett par tusen smittade som upptäcks per vecka. Siffrorna minskar snabbt samtidigt som fler och fler vaccineras, förklarar Aavitsland.

FHI-chefen tror att lokala utbrott fortfarande kommer att inträffa, men påpekar att detta inte är ett stort hot.

– Vi vet hur man stoppar dem. Det tar vanligtvis tre till fyra veckor, förklarar han.

Han gör en liknelse med bränder:

–En brandchef skulle ha sagt: Skogsbranden har släckts och faran för människor och byggnader är över, men det finns fortfarande en del släckning här och där och vi håller vakt hela natten, tillägger Aavitsland.

Samtidigt tror han att det kan ta flera år innan pandemin är under kontroll ur ett globalt perspektiv. Han pekar främst på länder utanför den rika delen av världen:

– Det är inte över förrän det är över för alla. Viruset tar fortfarande några miljoner liv, betonar Aavitsland.

Kommentar: Enligt Johns Hopkins statistik har inget dödsfall i COVID-19 registrerats i Norge under den senaste dagen, fem under den senaste veckan och 16 under den senaste månaden. https://coronavirus.jhu.edu/region/norway   (2021-06-12)