Var inte rädd

‹ tillbaka

Fauci säger

2021-12-28

Anthony Fauci är medicinsk rådgivare till USA:s president. Därför lyssnar – mer eller mindre - hela världen på honom. 

Han representerar världens mäktigaste medicinska etablissemang och mycket av det han säger får ekon i Sverige. 

Inför jul- och nyårshelgerna har Sveriges regering således infört några nya rekommendationer  igen.

För individen: Testa hela tiden, vaccinera, ta tredje sprutan, stanna hemma om du har symtom, karantän om någon i din familj har symtom, bär ansiktsmasker i trång kollektivtrafik eller trånga affärer, arbeta hemifrån om möjligt, håll barn hemma närhelst, håll avstånd, tvätta händerna, desinficera...

Det har också kommit nya restriktioner för möten och för kulturaktiviteter och speciella rekommendationer för ovaccinerade människor. 

Det är en lång lista. Som tur är verkar de flesta svenskar inte längre ägna så mycket uppmärksamhet åt de ganska nyckfulla rekommendationerna. Men för många människor skapar de ytterligare ångest. Man ser fler maskerade på stan och köerna till de dyra PCR-testerna är långa.

Stockholms Central. Svenskar på väg att fira jul 2021-12-22 17.22

Och svenskar handlar inför julafton 2021-12-23 16.01

Fauci säger att stora helgsammankomster inte är säkra – inte ens för dem som har fått en booster 

Av Brad Dress, The Hill 22/12/21 22:37 EST

Fauci uppmanar amerikaner att portförbjuda ovaccinerade familjemedlemmar från helgfirandet 

Vita husets högste rådgivare för Covid, Anthony Fauci, har uppmanat amerikaner att ge ovaccinerade familjemedlemmar kalla handen, och föreslår att dessa på grund av sin immuniseringsstatus inte bjuds in till helgfirande.

Anthony Fauci (C) och andra tjänstemän i Vita huset träffar president Joe Biden, i Vita huset i Washington, DC, den 16 december 2021. © Reuters / Evelyn Hockstein

När han talade på MSNBC sa Fauci att folk borde undvika att träffa sina ovaccinerade släktingar under semesterperioden, och menade att sammankomster kan återupptas vid "en annan tidpunkt", när Covid-19-pandemin är "över". Han lämnade ingen uppskattning av när det kan inträffa.

"Jag tror att vi har att göra med en situation som är allvarlig. Till en ovaccinerad person skulle jag säga "jag är väldigt ledsen, men inte den här gången", sa han på tisdagskvällen och varnade illavarslande för att varianten av coronaviruset Omikron. "kommer att hitta [dem]" som inte har tagit sprutan.

”Det är det bästa för dig och din familj men det är också ditt samhälleliga ansvar att inte tillåta dig själv att vara ett redskap för spridning till någon annan som kan vara väldigt sårbar.”

Faucis semesterråd slutade dock inte där. Han argumenterade senare på onsdagen för att även de som är fullvaccinerade och även fått en boosterdos fortfarande bör undvika större sammankomster som involverar mer än 30 personer, eftersom de skulle utsätta deltagare för "högre risk" oavsett hur många sprutor de har tagit. 23 dec 2021 05:29 , NYT

Vad kommer Fauci att säga om nyårsafton?