Var inte rädd

‹ tillbaka

Varför dör så många människor av covid-19?

2021-08-10

Patienter får diagnosen COVID-19 av många skäl. Den gemensamma faktorn för diagnosen är att patienten eller liket har testat positivt för viruset SARS-CoV-2 eller misstänks vara smittat av viruset SARS-CoV-2.

De flesta av följande fall kommer att rapporteras som COVID-19 om SARS-CoV-2 är inblandad.

  1. Influensaliknande sjukdom. Det finns cirka 1 miljard influensafall om året och 300 000–500 000 dödsfall i influensa per år, världen över.
  2. Lunginflammation. Det finns mer än 1,5 miljoner dödsfall för vuxna i lunginflammation per år, världen över
  3. Lunginfektioner. Det finns uppskattningsvis 3 miljoner dödsfall av kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) per år, över hela världen
  4. Luftföroreningar är en betydande bidragande faktor till alla ovanstående sjukdomar och andra. Om du dör av luftföroreningar eller rökning och du bär eller misstänks bära viruset SARS-CoV-2 kommer du att rapporteras som COVID-19.
  5. Om du dör av svaghet från ålderdom och du testar positivt för SARS-CoV-2 eller misstänks bära viruset SARS-CoV-2 kommer du att rapporteras som COVID-19.
  6. Naturlig död. Om du testar positivt för SARS-CoV-2 eller misstänks bära viruset SARS-CoV-2 kommer du att rapporteras som COVID-19.
  7. Behandling på ett sjukhus med ventilatorer och morfin eller opioider kan döda dig. Om du testar positivt för SARS-CoV-2 eller misstänks bära viruset SARS-CoV-2 kommer du att rapporteras som COVID-19.
  8. Om du har symtom som liknar listan över COVID-19-symptom (hosta, frossa, feber, lungstopp, lunginflammation) kan du rapporteras som COVID-19.
  9. Varje sjukdom är COVID-19 om du testar positivt för SARS-CoV-2 eller misstänks bära SARS-CoV-2, vare sig det är hjärtsvikt, cancer, diabetes eller någon annan dödlig sjukdom.
  10. På olika håll i världen finns det olika orsaker till sjukdom och död. De rapporteras som COVID-19 om det finns ett positivt SARS-CoV-2-test eller en misstänkt SARS-CoV-2-infektion.

Det är därför så många dör av COVID.19!

Det här kan låta helt galet, men det har ett rationellt ursprung:

I början av pandemin utformade WHO en ny blankett för dödsattester. En liten kryssruta med namnet COVID-19 lades till i intyget där läkaren ska bocka av om det föreligger en verifierad SARS-CoV-2-infektion eller en misstänkt sådan.

Ursprungligen var kryssrutan avsedd att förenkla spårningen av det nya viruset för att underlätta motåtgärder. Men på något sätt blev det mycket snabbt en diagnos för en ny sjukdom.

 

https://justidag.info/coronapandemin/covid-19-aer-inte-en-sjukdom/