Var inte rädd

‹ tillbaka

Dags för matematik

2020-11-08

Dags för lite matematik nu när det är svarta rubriker i media och statsministern går i karantän.

Enligt Folkhälsomyndigheten är antalet döda under senaste veckorna cirka 4O personer per vecka. Enligt Johns Hopkins Coronadatabas som anlitas av alla medier har 36 personer avlidit i Sverige av COVID under den senaste veckan.

Under värsta veckan i våras (5 – 11 april) dog 660 personer av COVID-19. Alltså drygt 18 gånger fler än den senaste veckan. Ändå är kraven på nedstängning liknande idag.

Enligt Johns Hopkins är dödstalet i Sverige 5 personer den senaste dagen. Dödstalet var 115 per dag när det var som värst i våras, alltså 23 gånger högre! En olyckskorp kan alltid säga att vi inte har sett det värsta än. Men då ska vi komma ihåg alla kurvor som pekade rakt upp i taket i våras och slaknade snabbt.

En annan matematik. Inte ens under de mest dramatiska veckorna i april orsakade COVID-19, hur man än räknar, mer än en marginell ökning av den totala dödligheten.

En tredje matematik: Det dör normalt cirka 90 000 personer om året i Sverige. Det betyder cirka 250 människor om dagen. Det är cirka femtio gånger det nuvarande dödstalet för COVID-19

Av de fem COVID-fallen vet vi dessutom att det är några som dör av helt andra orsaker. Kanske alla. Läkaren uppmanas nämligen i de nya dödsattestformulären som kom i våras att kryssa i COVID-rutan när den avlidne har testat positivt för SARS CoV-2 eller kan förmodas ha haft kontakt med en Coronasmittad. Den senare kryssmöjligheten är vid rutan där dödsattesten anger ”Förmodad COVID-19, ej labverifierad”. Läs mer om detta här.

Ett stort antal tidigare kända dödliga sjukdomar betecknas och registreras således som COVID-19 så snart det finns konstaterad eller misstänkt eller förmodad smitta från SARS-CoV-2. Man säger konstaterad COVID-19 om patienten testat positivt för SARS-CoV-2, ”misstänkt” COVID-19 om patienten har symptom som är influensaliknande och ”förmodad” COVID-19 om patienten uppvisar förändringar ”förenliga” med COVID-19. Detta leder naturligtvis till att summan av dödsfall i COVID-19 blir stor. Jag har skrivit om detta tidigare här.

Döden är ett faktum som vi inte kan komma ifrån. Men när vi ser i media att så och så många har dött av COVID-19 måste vi fråga oss: ”Under vilken tidsperiod ”och ”var det verkligen COVID-19”. Då kan vi undgå att drabbas av panik och undvika att bidra till panik.