Var inte rädd

‹ tillbaka

Vetenskap eller politik

3 augusti 2021

I USA:s representanthus har talmannen Pelosi genomfört masktvång samtidigt som President Biden har föreslagit masktvång för statsanställda. Ser man till de officiella siffrorna i huvudstaden är det svårt att se fog för nya restriktioner. (Källa). 

Det verkar således mer vara fråga om plakatpolitik än folkhälsa.

”Baserat på kammarens regler får medlemmarna först varningar om de inte åtlyder maskregler, sedan $500 böter för upprepat brott och därefter $ 2500 för varje ytterligare brott efter det. Representanthusets Kommitté för Etik har utfärdat ett betydande antal böter och varningar sedan maskregeln först infördes. Medlemmar har fått vara i lokalen utan masker sedan den 11 juni, men detta ändrades på tisdag kväll av representanthusets läkare när Delta -varianten framstår som den dominerande varianten av Covid över hela landet och mot bakgrund av vägledning från US Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Demonstranter mot masker tvingade en skolstyrelse i Florida att skjuta upp ett möte om vilka krav som skulle ställas för en återgång till skolan. Läs mer om detta genom att klicka här.

Förutom maskdebatten som nu åter är central och viktig bland medlemmarna i kammaren finns också frågan om hur många medlemmar som fortfarande inte är vaccinerade. CNN rapporterade i maj att 100% av representanthusets demokrater hade vaccinerats medan bara 44,8% av husets republikaner hade tagit sprutorna. ” CNN 28 juli 2021

Denna uppståndelse är svår att förstå mot bakgrunden att det tidigare var vetenskapligt bevisat, vilket nu också har bekräftats i praktiken, att masker inte har någon märkbar positiv effekt.   

Vi har skrivit flera gånger om detta, bland annat här - "Vetenskap om effekten av ansiktsmasker."

Ansiktsmasker har aldrig fungerat bra som medicinskt skydd men verkar nu fungera bra som politiska koder.