Var inte rädd

‹ tillbaka

Coronaförnekare i Tanzania?

2020-10-31

En get kan smittas, men en papaya?

Den 8 juni 2020 rapporterar BBC och den 4 augusti New York Times att Tanzania har slutat testa för SARS CoV-2 och att landets president John Magufuli förklarar Tanzania fri från Covid-19.

Presidenten som är en tidigare kemist och läkare sägs ha i hemlighet inkluderat prover från en get och en papaya i de prover som lämnades in för testning. När dessa prover gav positivt utslag, sparkade han chefen för testinstitutet.

New York Times säger: ”I maj avskedades chefen för Tanzanias nationella laboratorium efter att Magufuli ifrågasatte effekten av testpaket som tillhandahålls av Africa Centers for Disease Control and Prevention. Herr Magufuli hävdade att provtagningen hade givit positiva resultat på prover som i hemlighet tagits från en get och en papaya. ”

President Magufuli har också avfärdat användningen av ansiktsmasker som värdelös men följer social distansering och hygieninsatser.

I dessa dagar är det svårt att säga vad som är sant och vad som inte är sant.  Är detta en sann historia eller inte? Jag vet inte. Men det är förvånande att inga medier har följt upp den här historien. Särskilt eftersom Tanzania enligt Johns Hopkins internationella databas endast haft sammanlagt 21 döda i COVID-19. Så är det ett bedrägeri eller är det något att lära av och att efterlikna?Här är några uttalanden av president Magufuli på YouTube

Om hur hans son har smittats och återhämtat sig.

Där han efter en initial kort nedstängning meddelar att det inte kommer att bli fler nedslängningar.

Här om proverna från en get och papaya.

Och här är en längre video för den som skulle vara intresserad av att följa upp historien på djupet.


Dessa videor är alla flera månader gamla och det är anmärkningsvärt att de inte översätts till engelska och ännu mer anmärkningsvärt att de inte har kommenterats av andra medier.