Var inte rädd

‹ tillbaka

Är vaccination effektivt?

2021-06-28

Nytt läge i vaccinationernas föregångsland

Bara en och en halv vecka efter att Israel avslutat sina masktvång på nästan alla områden meddelade hälsovårdsministeriet att det återinför kravet om att bära ansiktsmasker i allmänna utrymmen inomhus, med början vid middagstid den 25 juni. 

”Israels coronavirusansvarige Dr. Nahman Ash sa på torsdagen att Israel kommer att återinföra sitt inomhusmasktvång från och med söndagen, mot bakgrund av den senaste tidens ökning av fall av coronavirus i hela Israel.” https://www.haaretz.com/israel-news/israel-covid-delta-variant-two-month-record-1.9935923

Anledningen till det nya masktvånget klargörs för Haaretz av Chezy Levy, generaldirektören för Israels hälsovårdsministerium: ”På frågan hur många av de nya coronaviruspatienterna som har vaccinerats sa Levy att” Vi ser en siffra på 40 till 50 procent” och det oroar." https://www.haaretz.com/israel-news/israel-covid-delta-variant-two-month-record-1.9935923

Ungefär hälften av de nya COVID-19-fallen har inträffat bland de fullvaccinerade. Det finns också rapporter från Israel om att epidemiologisk spårning har avslöjat att många av de övriga nya fallen av COVID-19 är människor som har smittats av fullvaccinerade personer. 

Senaste forskning

Detta skulle innebära att vaccinet skyddar den fullständigt vaccinerade personen dåligt och inte hindrar den fullvaccinerade personen att smitta andra. 

En nyligen genomförd studie i Lancet (publicerad 3 juni 2021) har visat att Pfizer-vaccinet inte är lika effektivt med nya varianter av virus som med den ursprungliga varianten: Neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 VOCs B.1.617.2 and B.1.351 by BNT162b2 vaccination, Emma C WallMary WuRuth HarveyGavin KellyScott WarchalChelsea SawyerRodney DanielsPhilip HobsonEmine HatipogluYenting NgaiSaira HussainJerome NicodRobert GoldstoneKaren AmbroseSteve HindmarshRupert BealeAndrew RiddellSteve GamblinMichael HowellGeorge KassiotisVincenzo LibriBryan WilliamsCharles SwantonSonia GandhiDavid LV BauerPublished: June 03, 2021DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01290-3Neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 VOCs B.1.617.2 and B.1.351 by BNT162b2 vaccination

Studien jämförde koncentrationerna av antikroppar. Resultaten var att personer som var fullvaccinerade med två Pfizer-doser hade antikroppar som, jämfört med den ursprungliga varianten, var 6 gånger lägre mot B.1.617.2-varianten (”Indien”), 5 gånger lägre mot B.1.351-varianten (”Sydafrika”) och 2,6 gånger lägre mot B.1.1.7-varianten (”Storbritannien”). 

Faucis dröm 

Studien ger således budskapet att åtminstone en del av de nya mutationer som dyker upp skulle behöva nya typer av vaccin.

Det gäller därför att snart börja använda de andra metoder för skydd mot COVID-19 som finns. Annars får världens befolkning använda ansiktsmasker för all framtid och ta sprutor med nya typer av vacciner en gång om året eller mer.