Var inte rädd

‹ tillbaka

Osanna berättelser

2021-07-05

I mer än ett år har internationella medier larmat om den förödande inverkan som COVID-19 kommer att få i Afrika. Nu är internationella medier upphetsade om hotet som deltavirus utgör för Afrika. Men här är den officiella statistiken, (Utdrag den 2021-06-26 från https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

 

Deaths in COVID per 100.000

 

Sweden

142.13

United States

183.87

United Kingdom 

192.02

 


The four countries mentioned in the NYT below

South Africa

102.08

R of Congo 

 16.69

Zambia 

 10.72

Kenya 

   6.76

Uganda

   1.87

 


Other randomly selected African countries 

Zimbabwe

11.75

Senegal

  7.8

Somalia

  5.02

Rwanda 

  3.02

Sierra Leone

  1.11

Nigeria

  1.05

Niger 

  0.83


Siffrorna för andra afrikanska länder varierar. Men de är alla i samma storleksordning. Naturligtvis kan dessa officiella siffror vara felaktiga, men i så fall varifrån får media sina siffror från. Vi har hört samma berättelse i mer än ett år: ”- Kampen mot viruset har lämnat sjukhusen överbelastade, syrgasförråden tomma och vårdpersonalen utmattade”. 

Jämför tabellerna ovan med vad NYT rapporterar om Afrika.  NYTs artikel är ganska lång men värd att läsa i sin helhet. Den ger en bra bild av kontrasten Verklighet-Media.

”Delta-varianten spelar en viktig roll i återkomsten av coronavirus i Afrika, där toppen av en tredje våg av nya fall lovar att överträffa alla tidigare, allt i en tid då nationer kämpar för att vaccinera sina befolkningar. Delta-varianten, som är mycket smittsam och identifierades först i Indien, har hittills upptäckts i 13 afrikanska länder, enligt Africa Centers for Disease Control and Prevention. 

I vissa av dessa länder - inklusive Demokratiska republiken Kongo, Uganda och Zambia - har kampen mot viruset lämnat sjukhusen överbelastade, syrgasförråden tomma och vårdpersonalen utmattade. 

( Jämför detta med berättelsen om Delta i Indien i Nya Skräckhistorier skapas https://justidag.info/coronapandemin/nya-skraeckhistorier-skapas/ )

John Nkengasong, chef för Africa C.D.C., sa på en presskonferens i torsdags: "Det är skrämmande att se vad som händer över hela kontinenten." "Den här tredje vågen är extremt brutal," tillade han. 

Hälsoexperter sa att det var viktigt att använda vacciner för att slå tillbaka viruset. Även när den tredje vågen stiger, har endast cirka 1 procent av Afrikas befolkning på 1,3 miljarder människor immuniserats helt. "Vi måste vaccinera snabbt och i stor skala", säger Dr. Nkengasong. "Vi tävlar mot tiden." 

Afrika har nu registrerat mer än fem miljoner fall av coronavirus och nästan 140 000 dödsfall, trots att kontinenten till stor del har skonats av tidigare pandemivågor. Sedan maj har Covid-fallen ökat konsekvent, och Världshälsoorganisationen har förutspått att den aktuella vågen kan vara regionens värsta hittills. "Den tredje vågen ökar i fart, sprider sig snabbare, slår hårdare", varnade Matshidiso Moeti, WHO:s regiondirektör för Afrika, i ett uttalande. 

Den globala hälsoorganisationen har upptäckt Delta-varianten i de flesta prover som den har sekvenserat under den senaste månaden. I Uganda tillskrivs 97 procent av fallen Delta-varianten, och i Zambia svarade den versionen för 77 procent, enligt Nicksy Gumede-Moeletsi, en virolog vid WHOs regionkontor för Afrika. WHO sa att det har skickat experter till de värst drabbade länderna för att övervaka och analysera fall av varianten. 

Delta-varianten har identifierats i minst 85 länder och sprider sig snabbt bland ovaccinerade befolkningar, enligt WHO. "Det blir så farligt", säger Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, organisationens generaldirektör, i fredags, med hänvisning till den kraftiga ökningen av coronavirusfall och dödsfall i Afrika. ”Och skillnaden nu är mellan att ha ett vaccin och att inte ha ett vaccin. Skillnaden är mellan de som har och de som inte har.”

Det övergripande problemet för Afrika, säger experter, är inte efterfrågan utan tillgång, eftersom rika länder har lagt beslag på en överväldigande andel av vaccinerna. 

Hög- och övre medelinkomstländer har administrerat 85 procent av vaccininjektionerna, medan endast 0,3 procent av doserna har administrerats i låginkomstländer, enligt Our World in Data-projektet vid University of Oxford. "Det finns ingen fördelning om det inte finns något vaccin", säger Dr. Tedros. "Vad delar du om det inte finns något att dela?" 

I Uganda, där mer än ett dussin parlamentsledamöter har testat positivt, har den drastiska ökningen av dödsfall och nya infektioner drivit president Yoweri Museveni att stänga skolor och förbjuda resor mellan distrikt. I Kenya har sjukhus i det västra länet Kisumu - där Delta-varianten rapporterades först - överbelastats, vilket fått myndigheterna att införa en partiell nedstängning och förlänga ett utegångsförbud över natten. 

Sjukhus i Zambia har också överbelastats och nya restriktioner har införts nu när landet kämpar för att bromsa ökande nya infektioner - den näst högsta på kontinenten, efter Sydafrika, för veckan som slutar 20 juni, enligt Africa C.D.C. 

"Den här tredje vågen har kommit med en svårighetsgrad som många länder inte var beredda på", säger Dr. Nkengasong från C.D.C.sa. 

Hälso- och sjukvård lider också i stor utsträckning, inklusive mödravård och pediatrik, eftersom sjukhusen står inför en belastning av resurserna och så många människor undviker dem av rädsla för viruset, säger Dr. Catherine Kyobutungi, verkställande direktör för African Population and Health Research Center i Nairobi, den kenyanska huvudstaden. 

Dan Levin bidrog med rapportering. - Abdi Latif Dahir ” NYT 2021-06-26

Man kan konstatera att väldigt lite i artikeln bygger på officiell statistik.