Var inte rädd

‹ tillbaka

Skölj ut virus

2021-12-30

Det finns inte mycket forskning om effekterna av handtvätt, men de flesta, inklusive läkare och myndigheter, rekommenderar det.

Det är ganska uppenbart att det kan ha en positiv effekt att bli av med virus.

Likaså bör det vara uppenbart att det bör ha en positiv effekt om man spolar ut virus från bihålorna.

Det finns också forskning som stöder detta. Här är en sammanfattning av en av de senaste - mars–april 2021 - vetenskapliga rapporterna:

Natriumklorid orsakar hämning av förökningen av en rad DNA- och RNA-virus.

Gurgling med saltvatten och nässköljning är enkla, ekonomiska, praktiskt genomförbara och globalt genomförbara strategier med terapeutiskt och profylaktiskt värde.

Saltvattengurgling och nässköljning är exempel på ofarliga ingrepp.

Saltvattengurgling och nässköljning är lämpliga alternativ för den nuvarande krisen.

Rubriken på rapporten är en fråga: "Ger saltvattengurgling och nässköljning skydd mot COVID-19?" och svaret är ja!https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550830720303128

Det fanns också rapporter tidigt i den nuvarande pandemin om nässköljning. En säger: "Vi postulerar att hypertona saltlösningsgurglar och nästvätt kan vara användbara för att förebygga och vårda patienter med COVID-19." maj – juni 2020

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353928/

I vissa kulturer finns det riklig erfarenhet av gurgling och nässköljning i hundratals år. I Indien tenderar överklassen i allt högre grad att använda västerländsk medicin medan fattiga människor fortfarande förlitar sig på traditionell Ayurvedisk medicin. I traditionell Ayurvedisk medicin är sköljning av bihålorna med saltvatten en normal åtgärd för att bekämpa infektioner i de övre luftvägarna. Det kan delvis förklara skillnaden i COVID-dödsfall per 100 000 invånare mellan Indien (35) och USA (248) (Johns Hopkins 2021-12-25)

"Att skölja dina näsgångar hjälper till att tvätta bort överflödigt slem eller irriterande ämnen inuti näsan, vilket kan minska inflammation och lindra dina symtom." https://www.nhs.uk/conditions/non-allergic-rhinitis/treatment/  

National Health Service UK, nedladdat 2021-12-27


En enkel procedur dödar och rensar ut virus från där de bor och förökar sig – i bihålorna.

Så prova det, det är inte tidskrävande, det är billigt och det är utan bieffekter.

Som förebyggande åtgärd, spola bihålorna varje kväll. Och även när du har varit i kontakt med smittade personer. Eller när du känner att du kan ha blivit smittad. Eller när du känner att det finns virus eller bakterier i dina bihålor.

För att undvika infektion av mikroorganismer från kranvattnet, koka vattnet och låt det svalna till önskad temperatur innan du använder det,

Dosera rätt mängd salt i kroppstempererat eller ljummet vatten. Annars kan det svida i bihålorna. 

När det används som en förebyggande åtgärd kommer vatten att rinna lätt och genomskinligt från ena näsborren, genom bihålorna, till den andra. Om du redan är smittad kommer även slemklumpar, var och snor att rinna ut.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nasal_irrigation

Saltvatten för gurgling görs enkelt i ett glas. Som ett alternativ till saltvatten kan en lösning med 3 procent väteperoxid gurglas eller sprayas.

Hundratusentals liv kunde ha räddats och vi hade inte behövt spendera miljarder på vaccin om vi hade främjat denna extremt enkla metod för att bli av med virus. Det är användbart i kampen mot alla virus, mutationer och bakterier.

Tips om nässköljning

Vi ska hålla avstånd och tvätta händerna för att undgå smitta, men vi kan också aktivt stödja kroppens egna försvarsmekanismer. 

Ett enstaka virus skadar oss inte. Men i stora mängder kan de bryta igenom även ett starkt immunförsvar. Vi hostar och vi nyser när kroppen utsätts för virus. För att hjälpa kroppen att minska mängden virus kan vi gurgla halsen och munnen och spola näsan och bihålorna om vi känner eller misstänker smitta. 

  1. Köp en nässköljare på apoteket.
  2. Koka en halv liter vatten och låt det svalna till kroppstemperatur eller något högre. 
  3. Blanda i ungefär en tesked vanligt bordssalt.
  4. Böj dig framåt över handfatet eller badkaret och låt häften av vattnet rinna in i ena näsborren och ut genom den andra. Upprepa med andra näsborren. 
  5. Stå därefter framåtböjd ett tag så att vattnet rinner ut ordentligt
  6. Det är enkelt, men fråga apoteket om fullständiga råd. 

Så här beskriver USAs hälsomyndighet proceduren:
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/rinsing-your-sinuses-neti-pots-safe

Vi har alla självrenande mekanismer i luftvägarna för att stärka vårt försvar mot virus. Ofta håller det oss fria från virusangrepp, men inland kan kroppen behöva hjälp.  Här är en referens som publicerades tidigt under pandemin: “How to Further Reduce the Risk of Serious COVID-19 Infections: Exploiting the Fragile Viral Envelope and the Self-Cleaning Mechanisms of Our Respiratory System”, Viola Vogel, Laboratory of Applied Mechanobiology, Institute of Translational Medicine, Department for Health Sciences and Technology (D-HEST), ETH Zurich, CH-8093 Zürich, Switzerland. https://www.preprints.org/manuscript/202003.0415/v1