Var inte rädd

‹ tillbaka

Vem är rädd för Delta?

2021-08-18

Media fortsätter att vara upprörda över Delta-varianten och myndigheter i många länder följer WHOs och CDCs rekommendationer. Med hänvisning till Delta, utformar de nya restriktioner och propagerar för mer vaccinationer. 

De mest desperata myndigheterna finns idag i Nya Zeeland där de har beslutat om att stänga ner hela landet för att en (enda) person har testat positivt. Det är okänt om personen har insjuknat. Ingen har dött av COVID-19 i landet under den senaste månaden och 112 har testat positivt.

https://coronavirus.jhu.edu/region/new-zealand

Vi bör komma ihåg att innan det kallades Delta kallades viruset Indienvarianten. Mutationen verkar ha sitt ursprung i Indien och var förmodligen den enda varianten de hade i Indien. Media förutspådde en katastrof i Indien eftersom det gick rykten on att Delta var mer smittsamt och mer dödligt än den ursprungliga varianten (alfa) ( https://justidag.info/en/covid-updates/dont-be-afraid-for-the-delta/) men detta har ännu inte hänt.

Dödsfall per 100 000 invånare enligt Johns Hopkins 2021-08-15
USA189.26
Indien31.56

https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

Från dessa låga siffror fortsätter både fall och dödsfall för närvarande att minska i Indien:
6 gånger färre dödsfall den senaste månaden än i maj,
8 gånger färre dödsfall under den senaste veckan än under den dödligaste veckan i maj och
15 gånger färre dödsfall den senaste rapporterade dagen än den 10 juni, som var dagen med det högsta rapporterade antalet. https://coronavirus.jhu.edu/region/india

(För att få ett perspektiv: Den nuvarande befolkningen i Indien är 1 395 161 030 från och med söndagen den 15 augusti 2021)