Var inte rädd

‹ tillbaka

Vilka är de verkliga dödstalen i COVID-19

2021-10-13

"Brasilien har registrerat mer än 600 000 dödsfall på grund av COVID-19, sade hälsoministeriet på fredagen, vilket gjorde det till det andra landet i världen efter USA som passerade den milstolpen."

Denna nyhet har dykt upp i de flesta internationella medier idag, den 10 oktober 2021. De stora nyhetsbyråerna Reuters och AP som normalt är konkurrenter har gått samman för att sprida danna siffra.

600 000 dödsfall! Det är verkligen skrämmande.

Enligt en undersökning gjord av US Department of Health and Human Services Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har endast cirka sex procent av alla dödsfall som registrerats som COVID-19 orsakats direkt av själva virusinfektionen.

Så här kunde nyhetsbyråerna ha presenterat siffrorna:

600 000 av de människor som har dött i Brasilien sedan pandemin började har antingen testat positivt för viruset SARS-CoV-2 eller har misstänksför att ha smittats av SARS-CoV-2. 

I 36 000 av dessa dödsfall kan man misstänka att infektion med SARS-CoV-2 har varit den främsta dödsorsaken medan den främsta orsaken till övriga 564 000 dödsfall har varit en eller flera akuta eller kroniska sjukdomar. 
https://justidag.info/en/covid-updates/what-are-the-causes-of-death-in-the-pandemic/