Var inte rädd

‹ tillbaka

Kan vi få stopp på Coronapaniken?

2020-12-05

Samtidigt med att Coronapandemin började avklinga i somras kom WHO med ett budskap till alla världens länder: testa, testa. testa!

Det fanns länder som Tanzania som medvetet avstod från att testa. Det fanns länder som var dåliga på att testa. Det fanns länder som Sverige som var saktfärdiga och det fanns länder som följde rådet energiskt.

Slutresultatet blev i vilket fall att allt fler människor i världen rapporterades ha testats positivt för viruset SARS CoV2. Detta kallas i media ”den andra vågen” av Coronapandemin.

Att en person testar positivt för SARS CoV2 betyder inte att hen blir sjuk. En del märker inte ens av infektionen. De flesta blir inte sjuka. Några får förkylningssymptom. Ett fåtal får influensa och i värsta fall allvarliga lungproblem. Alla dessa klumpas ihop som Coronafall i statistiken.

En av konsekvenserna av den andra vågen är att det återigen dör många människor i COVID-19. Att dö av COVID-19 betyder enligt WHOs definition, som kom i februari 2020, att man dör efter att ha testat positivt för SARS CoV2 eller att man kan misstänkas vara smittad av SARS CoV2 när man dör.

Vad den egentliga dödsorsaken är, och till vilken del viruset har bidragit till sjukdomen och dödsfallet, blir en fråga som vetenskapen får utreda i framtiden.

Här nedan är några enkla definitioner. Media måste reda ut dessa begrepp. Det skulle minska paniken

Coronafall: Personen har testat positivt för det nya viruset SARS CoV2 eller kan misstänkas vara positiv

Coronafallen ökar: Fler personer testar positivt eller misstänks vara positiva

Bekräftad COVID-19: En person som är sjuk och har testat positivt för viruset SARS CoV2

Dödsfallen i COVID-19 ökar: Fler döda har testat positivt före eller efter sin död eller misstänks vara positiva.