Var inte rädd

‹ tillbaka

Ska du vaccinera dig?

2021-05-17

Ska du vaccinera dig?

Du borde vaccinera dig, du som är gammal, sa en yngre vän.

Varför har du vaccinerat dig, sa jag.

Av solidaritet, sa han.

Men vad vaccinerade du dig mot, sa jag. 

Mot COVID-19 så klart, sa han. 

Det är nog många som låter sig vaccineras ”mot COVID-19” av solidaritet. Man litar på myndigheterna som uppmanar till solidaritet. 

Om man inte vill lita blint på myndigheterna utan vill besluta om vaccinerna själv är det svårt att få reda på tillräckligt med fakta om vare sig COVID-19 och eller vaccinerna. 

All information är motstridig. Men man kan ju ändå ställa frågorna. 

 1. Är det någon mening med att vaccinera sig så långt efter virusutbrottet? Vaccin låter som något som man tar i förebyggande syfte. 
 2. COVID-19 är inte beteckningen på en väldefinierad sjukdom utan på ett syndrom med många komponenter. Det går inte att vaccinera sig mot ett syndrom. Det är SARS CoV2 som man vaccinerar sig mot. 
  https://justidag.info/coronapandemin/covid-19-aer-inte-en-sjukdom/

 3. SARS CoV2 är ensam orsak till COVID-19 i bara 6 procent av fallen. Så vaccinet borde egentligen bara ge skydd mot en del av alla de sjukdomarna som går under beteckningen COVID-19. 
  https://justidag.info/coronapandemin/vad-aer-doedsorsakerna-i-pandemin/

 4. Av dem som smittas är det bara 1,4 procent som dör i Sverige – en lägre procent i vissa länder och en högre i andra - och alltså är det cirka 0.08 procent av alla smittade som dör av viruset självt. Det är huvudsakligen dessa dödsfall som vaccinet kan skydda mot. (Dödsstatistik den 14 maj 2021 - https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality  .)
  Är det värt att vaccinera sig för denna obetydliga risk?
 5. Det är oklart om hur mycket vaccinerna skyddar ens i de fall där SARS CoV2 antas vara ensam orsak. Alltså hur stor procent av dem som vaccinerar sig som blir immuna mot SARS CoV2.  Informationen varierar beroende på källa. Naturligtvis vet ingen ännu. Ett exempel: ”Singapores hälsomyndigheter sa att av 28 flygplatsarbetare som blev smittade var 19 helt vaccinerade med antingen Pfizer- eller Moderna-vaccinerna, de enda två som godkänts för användning i Singapore.” NYT 14 maj 2021.
 6. Det är oklart om hur länge vaccinet skyddar dem som den skyddar, alltså hur länge immuniteten varar. Informationen varierar beroende på källa. Naturligtvis vet ingen ännu.
 7. Det är oklart om vaccinet skyddar mot de nya omskrivna mutationer som redan har uppträtt. Och hur blir det med framtida mutationer.
 8. Det är oklart om vilket vaccin som är bäst. Det är flera hundra under utveckling.
  https://justidag.info/coronapandemin/iakttagelser-kring-vaccin-mot-covid-19
 9. Myndigheterna säger att man inte ska välja! Men det är inte frågan om olika varumärken som med många andra produkter som vi konsumenter ska välja mellan utan även helt olika funktionssätt och helt olika risker. Inte kan väl alla vacciner vara lika bra?
 10. Nu säger en del myndigheter att man måste vaccinera barn och att man måste ta ytterligare omgångar av ”vaccinet” regelbundet, kanske årligen eller oftare. Mot vilket virus? En framtida mutation av SARS CoV2. Mot samma virus? Mot nya mutationer. Mot nya virus? Eller mot syndromet COVID-19 eller ett nytt framtida syndrom, COVID-22?
 11. Alla vacciner som finns idag är inte utvärderade utan injiceras enligt lagar om exceptionella katastrofer – som en nödåtgärd. Emergency use authorization.
  https://www.fda.gov/media/144412/download
 12. Minimikravet för att få tillstånd för en nödåtgärd är ”att de kända och potentiella fördelarna överväger de kända potentiella riskerna”. https://www.jhsph.edu/covid-19/articles/what-is-emergency-use-authorization.html  Detta upprepas som mantra av alla myndigheter – alltså att fördelarna är större än riskerna. Men vad kan vi idag veta om vare sig det ena eller andra?
 13. Efter mer än ett år av ständiga internationella skrämskott i media är det många som ändå väljer att inte vaccinera sig. Myndigheterna lägger nu extra kraft i propagandan. Samma skräckhistorier denna vår 2021 som förra våren 2020, fast med andra tema – långtidsCovid, COVID för barn, nya mutationer, nya symptom, och inte minst nya länder, exempelvis Indien. https://justidag.info/coronapandemin/nya-skraeckhistorier-skapas/ Dödsfallen i Indien har stigit en smula men ligger fortfarande på en låg nivå, 18 döda per 100 000 invånare jämfört med Sveriges 135 och Storbritanniens 191. Indien har en dödlighet på bara 1,1 procent av alla smittade medan Sverige har 1,5 och Storbritannien 2,9. Vad som är sant är dock att många dör i Indien på grund av den stora folkmängden, vilket ger bra rubriker. 
 14. Eftersom skräckpropagandan trots allt inte verkar fungera tillräckligt delar myndigheterna också ut allehanda favörer och belöningar för dem som vaccinerar sig och hotar med att de som inte vaccinerar sig ska bestraffas genom att de andra får förmånen av ett vaccinationspass.  I USA erbjuds de som låter vaccinera sig kontanter, fria drinkar och biljetter till sportevenemang. I Ohio kommer det till och med att finnas en chans att tjäna miljoner för dem som går med på att låta sig vaccineras:

  ”När efterfrågan på coronavirusvaccin sjunker över hela hans stat, lockar Ohios guvernör Mike DeWine (R) med ett attraktivt incitament för att övertyga medborgarna att vaccinera sig: $ 1 miljon i priser och stipendier till offentliga högskolor.

  DeWine tillkännagav att fem vaccinerade vuxna slumpmässigt skulle väljas för att var och en skulle få ett pris på 1 miljon dollar som en del av lotteriet "Ohio Vax-a-Million". Det motsvarar totalt cirka 50 miljoner kronor.

  Dragningar, genomförda av Ohio Lottery, kommer att hållas under fem onsdagar i rad från och med 26 maj, sa DeWine. Endast invånare i Ohio som är minst 18 år och har vaccinerats innan dragningarna kan vinna.

  DeWine sa att ett separat incitament skulle göras tillgängligt för Ohio-barn som är vaccinerade. Från och med den 18 maj kommer vaccinerade 12- till 17-åringar att kunna anmäla sig via en elektronisk portal för en chans att vinna fyraåriga stipendier som täcker undervisning, uppehälle och böcker vid någon av Ohios delstatliga universitet, sa DeWine. Staten kommer att ge ut fem stipendier totalt. Den första delas ut den 26 maj.
  https://www.huffpost.com/entry/ohio-vaccine-lottery-scholarships_n_609c5b96e4b014bd0ca753aa 
  Det finns också andra förmåner: ”Vissa stater, inklusive Michigan, Kentucky och Oregon, lovar att fullvaccinerade människor kan gå ut utan mask. Men maskmandat är fortfarande i kraft för New York, New Jersey och Kalifornien. ” New York Times, 15 maj 2021. 
 15. En anledning till att skräckpropagandan inte fungerar lika bra som den har gjort är att dödsfallen minskar stadigt. Det beror framförallt på att många läkare nu har lärt sig vilka mediciner som fungerar bäst och inte längre tror på myndigheternas försäkran att det inte finns mediciner mot COVID-19. 

När jag vaccinerade mig som barn var det en gång för alla. Nu ska det bli en återkommande vana verkar det.

Ja, där har du en del av mina skäl till att inte vaccinera mig. Dessutom har jag tagit reda på vilka läkemedel som botar COVID-19 och även lärt mig hur man kan stärka immunförsvaret mot COVID-19 i förebyggande syfte. 

Jag är därför inte rädd för COVID-19.